Angsten

Angsttherapie Etten-Leur

Therapie bij angsten

Therapie bij angsten in Etten-Leur, Hoeven, Barendrecht en Dordrecht.

Iedereen is wel eens bang. Angst is in dat opzicht geen abnormaal fenomeen. Het is een gewone reactie die optreedt wanneer mensen bedreiging waarnemen.

Angst is een subjectief gevoel. Met andere woorden twee mensen kunnen in precies dezelfde situatie zitten en toch verschillen in de mate waarin zij angst ervaren. Wie angstig is ervaart de drang om te vluchten of te vechten ( fight or flight respons ) en soms ook gevoelens van paniek.

Anst kan dus een reactie zijn op dreiging en een anticipatie op gevaar. Maar wat nu als er geen direct gevaar is? Geen directe dreiging en toch angst? Mensen kunnen ook vrijwel altijd enigszins angstig zijn.

Wanneer iemand ‘in het algemeen’ angstig is, wordt angst niet beschouwd als een reactie op een situatie maar als een persoonlijkheidstrek. Het cruciale onderscheid tussen normale, nuttige angst en angststoornissen is dit: kenmerkend voor abnormale angst is dat de reactie optreedt terwijl er objectief gezien geen gevaar dreigt.


Angsten

Te veel angst

Dus wie angstig reageert op een aanval van een Duitse herder, is angstig in realistische zin. Echter, iemand die gillend over straat gaat bij het zien van een spin, vertoont niet-realistische angst aangezien we in Nederland geen spinnen hebben die een gevaar kunnen zijn voor de gezondheid.

Op het moment dat je angst ervaart over specifieke voorwerpen en/of dieren, of als je sociaal angstig bent (niet onder de mensen willen komen en contact vermijden), of als je over het algemeen angstig aangelegd bent en het beperkt je in jouw dagelijks functioneren dan kan begeleiding / behandeling raadzaam zijn.

Behandeling van angst

Er is een veelheid in methodieken en technieken die het jou gemakkelijker kunnen maken. In het contactmoment zullen we gaan kijken wat er bij jou precies speelt en hoe het ontstaan te verklaren is. Vervolgens is het aan jou om, na onderzoek, te kiezen voor een methode die goed voor jou voelt. Daar gaan we dan mee aan de slag.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Je bent welkom in onze praktijk in Etten-Leur, Hoeven, Barendrecht of Dordrecht.

Sven Gerritsen

Neem contact op


Psycholoog Etten-Leur
Psycholoog Sven Gerritsen
Als psycholoog heb ik veel soorten klachten en problemen al eens behandeld.
Neem contact op

✔ Snel een eerste afspraak
✔ Ook huisbezoek mogelijk

Aangesloten bij:
batc
psycholoog etten-leur Psycholoog Etten-Leur
Van Bergenplein 13-a
4871 CD Etten-Leur
psycholoog etten-leur Psycholoog Hoeven
Hofstraat 8
4741 AK Hoeven
psycholoog etten-leur Psycholoog Barendrecht
Kamerlingh Onnesweg 10
2991 XL Barendrecht
psycholoog etten-leur Psycholoog Dordrecht
Vissersdijk Beneden 70
3319 GW Dordrecht
Top